Nieuwe zakelijkheid

Verbouwen en inrichten van een woning, gesloten bebouwing te Sint-Niklaas, 2016

De woning is gelegen in de Mgr Stillemansstraat te Sint-Niklaas en is één van de vele woningen in verwante Art Deco-stijl, in dit geval meer bepaald ‘De Nieuwe Zakelijkheid’. Het huis dateert van rond 1930 en is met respect voor de bestaande stijlelementen volledig gerenoveerd. Materialen en afwerkingen zoals de originele inkomvloer, bestaande trap en lambriseringen in de inkomhal zijn allemaal bewaard gebleven.

De volledige woning werd volgens hedendaagse normen gerenoveerd met een volledig vernieuwde riolering, nieuw elektriciteitsnet, er werd vloerverwarming geplaatst op het gelijkvloers en boven werden bestaande radiatoren behouden.

Structureel is weinig aan de woning veranderd met uitzondering van de bestaande achterbouw. Naar oude gewoonten bevond zich hier een keukentje, berging, badkamer en toilet. In plaats van uit te breiden werd de woning in oppervlakte kleiner gemaakt en op andere wijze gereorgansieerd. Zo maakte de berging achter het hoofdgedeelte plaats voor een terras met een nieuw guillotineraam en werd de keuken - ietwat atypisch - in het smallere centrale deel van de woning geplaatst.  In het breedste en lichtste gedeelte van de woning is de zitruimte voorzien. Alle vloeren op het gelijkvloers krijgen donker gevoegde kleinere, zwarte Winckelmans tegels en behouden hierdoor het oudere cachet van de woning. De keuken werd volledig op maat gemaakt waarvan de meest zichtbare delen en fronten in  MDF dat nadien geschilderd is. Het werkblad en spoelbak zijn uitgevoerd in architectonisch beton wat mooi contrasteert met de bestaande elementen en meer authentieke vloer.

Door de centrale positie werd vooral met lage delen gewerkt en geen typische hoge kolomkasten. Een vrijstaande ijskast en open staalmeubel met marmeren Portoro-blad maken het geheel af.

De bestaande trap leidt naar twee verdiepingen. Op de eerste verdieping bevindt zich aan de straatzijde een bureau en aan de achterzijde de badkamer. De L-vormige wand waar een lavabo, spiegelnis en bad in verwerkt is, werd volledig in plaatmateriaal uitgetimmerd om in latere fase te betegelen. Alles werd zodanig uitgetekend dat de tegels perfect doorlopen in lavabo en bad. Het tegelbad werd ergonomisch gemaakt door een beperkte schuine zijde aan de ligkant. Het bad is zeer royaal van afmeting en doet ook dienst als instapdouche en wordt gescheiden door een heldere glasplaat van rand tot plafond. Hier werd de bestaande, gelakte houten vloer behouden.

In de overige 3 kamers werden nieuwe plafonds getimmerd, verlichtingssystemen ingewerkt en de oude vloeren opgeschuurd en zwart gelakt. Door toevoeging van enkele gordijnen en houten, walnootkleurige lamellen, in combinatie met aangepast schilderwerk is ook aan de finale aankleding en afwerking gedacht.