FABRIECK

Renoveren van een breigoedfabriek tot event-space, gesloten bebouwing te Sint-Niklaas, 2016

Het pand – huis Hector Mechiels genaamd - werd gebouwd in 1933, door architect Karel Van Havermaet voor de juffrouwen Valentine en Elodie Mechiels. Vooraan bevond zich de familiewoning, in het midden de werkruimten en achteraan de breigoedfabriek.Sint-Niklaas was heel lang één van de belangrijkste centra voor de breigoedproductie in België. ‘Den brei’ en de evolutie van de breinijverheid is typerend voor de geschiedenis van de streek. Deze zorgt er ook voor dat we op diverse plaatsen in de stad geboeid raken door schitterende pareltjes van art nouveau, art deco en nieuwe zakelijkheid. Met dank aan rijke textielbaronnen, handelaars en religieuzen, die in het interbellum hele straten lieten optrekken.

Huis Hector Mechiels werd gebouwd in art deco stijl en werd opgenomen op de lijst van Erfgoed Sint-Niklaas. In de gevel vinden we een grote variatie aan bouwmaterialen, maar daarmee wist de architect toch een heel rustige en tegelijk indrukwekkende gevel te creëren. Gele en donkerbruine baksteen contrasteren op een logische en harmonische wijze met elkaar. Hetzelfde geldt voor de liggende en de staande metselverbanden en de in- en uitspringende delen van de gevel. Deuren en vensters hebben dezelfde verhoudingen en zijn evenwichtig ingeplant. De horizontale benedenverdieping dient visueel als sokkel voor de uitkragende, verticale gerichte bovenverdiepingen. Al bij al zit er een grote eenheid in de hele gevelopbouw, waarmee Van Havermaet heeft aangetoond dat hij materialen en vormen heel goed beheerste.Van zodra je in het breiatelier kwam, rook je de geur van machineolie en garen. Ook merk je het zaagtanddak met glas op de noordkant, de verlichting en elektriciteit voor de machines vanuit het plafond. Het is zo herkenbaar voor wie ooit in ‘den brei’ werkte.

Fabrieck werd in de periode 2015-2016 grondig en met veel respect voor het verleden gerenoveerd door MAN-architecten. In de werkplaatsen installeerden zij hun kantoren. De breigoedfabriek werd omgetoverd tot FABRIECK, een florerende zaal waar talrijke bedrijven, verenigingen en families gebruik van kunnen maken.

Fabrieck komt mooi tot zijn recht in het nieuw boek "Net over de grens", van Little Escapes, een boek waar alle fijne adressen in vermeld staan om er even tussenuit te zijn. 

FABRIECK - Kalkstraat 62b - 9100 Sint-Niklaas - +32 (0)3 369 96 83 - http://www.fabrieck.gr8.com

Fotograaf: Efie de Grande, Nouchka De Maeyer & Wim Heirbaut